Kurumsal kredi başvurusunda nelere dikkat etmeli

Kurumsal kredi başvurusunda nelere dikkat etmeli

Bankalar borç verecekleri yani kredi isteyen şirketleri kredi başvurusu sonrasında incelmeye alırlar. Bu süreçte Ticari kredi başvuruş yapan firmanın kredi geçmişini de kendi kayıtlarına göre incelerler. Bu şu anlama gelmektedir. A bankası diğer bir banka olan B bankasının kredi müşterisinin ne kadar kredi kullandığını ve ödeme performansının detaylarını göremez. Ancak memzuç denilen banka isimleri gizli olarak sadece ne kadar kredi limiti ve borç stoğu olduğunu gösteren ortak bir platform bulunmaktadır. Memzuç merkez bankası tarafından sadece bankaların görebileceği bir bilgi ekranıdır. Memzuç içerisinde bulunan bilgileri müşteriden habersiz ya da izinsiz paylaşmak yasaktır.

Kurumsal kredi başvurusu yapan şirketin başvuru yapacağı banka ile daha önce çalışmış olması o banka nezdinde Kurumsal kredi notu oluşmasına sebebiyet verir. Kurumsal kredi notu sorgulaması bankaların şube yetkileri dışında genellikle banka genel müdürlüğünde bulunan kredi tahsis birimlerince kurumsal kredi başvurusu yapan firmanın evrakları incelemesi sonrası belirlenmektedir.

Banka veya benzeri kredi veren kuruluşlar öncelikle verecekleri borcun zamanında ve eksiksiz ödenmesini tercih ederler. Bankalar firmalara kredi verme yani borç verme işlemini kredilendirerek yaparlar. Kurumsal kredi faizleri değişken olup , her bankaya göre farklılık göstermektedir. Kredi faizleri oranlarını bankalar dönem dönem değiştirirler. Sürekli değişen kredi faizlerini çalıştığınız bankanın kurumsal kredi başvurunuzu yapacağınız yetkili kurumsal kredi protföy yöneticinize danışabilirsiniz.

Bankalar kurumsal kredi müşterisi olarak sahış firmaları, Limited şirketleri, Anonim şirketleri , kooperatifler , vb gibi kuruluşlara kurumsal kredi verebilirler. Kurumsal kredi faiz oranları ile bireysel kredi faiz oranları farklı ürünler olduğundan faiz oranları da farklıdır.

Kurumsal Kredi Sorgulama

Kurumsal kredi notu yani kurumsal kredi notu sorgulanırken ilk bakılan elbette firmanın geçmişteki ödeme alışkanlıklarıdır. Kredi verilecek kuruluş daha önce başvuru yapılan banka ile çalışmış ise önceden temin edilen kredi geçmişine bakılır. Ödeme düzenliliği ve borca sadıklık seviyesi burada çok önemlidir. Bunun yanında firmanın bilanço kalemleri ile firmanın mali tabloları incelenir.

Eğer daha önce çalışmadığınız bir bankaya Kurumsal kredi başvurusu yapacaksanız. Kurumsal kredi başvurusu yapacağınız banka öncelikle bilançonuzu ve detay mizanlarınızı isteyecektir. Bunun sebebi mali tablolarınızı analiz etmekdir. Bir firmanın borca batıklığı veya sermaye durumu gibi bir çok etken kredi notunu etkilemektedir. Bankalar borç vereceği yani kredi başvurusu yapan firmayı incelerken memzuç değerlerine yani diğer bankalarda bulunan kredi limitlerini incelerler. Diğer kred kuruluşlarından kullandığınız kredi limiti ve borç durumunuz kredi veren kurum için önemlidir. Kredi limitleri yanında borçlarına sadıklığı , borç ödeme düzenliliği, son ödeme tarihini gibi geciktirdiğiniz her borç size eksi puan olarak yansıyacağından bu kriterler kurumsal kredi kullanacak firma için önemlidir. Bu istihbaratlar kredi başvurusu yapacak firmanın ödeme ölçütlerine göre farklı puanları göz önüne serer. Bu puanların kurumsal kredibilite notu olarak değerlendirebileceğimiz bir rapora bağlar ve düşük kredi notu olan firmanın kredi kullanmasına engel olur. Bankalar sizin kurumsal kredi notunuza göre riskli görür ise kredi vermekten kaçınabilir. Bankalar geri ödemesinin yapılmama ihtimali olan kredilerin riskinden kaçınma yoluna gider. Kredi alınabilir fakat istenilen düzeyde olmayan kişilere daha yüksek faiz oranlarından krediler tahsis ediliyor olsa da, finans kuruluşlarının dikkat ettikleri ilk hususlardan birisi olarak kredi notu karşımıza çıkıyor.

Banka Kurumsal Kredibiliteyi Nasıl Ölçüyor?

Bankalar Kurumsal Kredi notunuzu  araştırırken firmanızın finansal analizlerine yani bilanço değerlerinize ve merkez bankası kayıtları inceleme neticesinde belirlerler. Çalıştığınız bankalarda bulunan kredi limitleriniz , kredi ödeme düzenliliğiniz ve kredi başvurularınız gibi kriterlere dikkat etmek gerekir. Firmanızın krediye ilk başvuru olumsuz sonuçlanmaması çok önemlidir, bu elbette bilanço verileriniz ile alakalıdır. Eğer kurumsal kredi başvurunuz sonucunda red edilirseniz tekrar başvuru yapabilmeniz için muhtemelen en az 1 sene beklemeniz gerekmektedir. Çünkü firmaların muhasebe dönemleri ülkemizde 4 dönemden oluşmaktadır. Bir yıl sonunda o yıl içerisinde yapılan faaliyetlerin incelemesini bir sonraki yılın kurumlar vergisi beyannamelerinin çıkması ardından inceleme imkanı bulunur. Yani firmanıza ait bilanço verilerinizin iyileşmesi ancak bu süreç geçtikten sonra incelenenibilir . Eğer işletmenizi yeni kurduysanız, bankanın kredi verebilmesi için sizden bir bilanço dönemi geçmesini beklemesi yani sizi bu süreçte tanımayı istemesi normaldir. Bankalar bu süreçte sizlere belli limitler dahilinde kmh ya da şirket kredi kartı gibi bazı ürünler pazarlamayı tercih edebilirler.