Ticari Kredi Nedir?

Ticari Kredi Faizleri

Ticari kredi kullanmak isteyenler bankalardan ticari kredinin ya da diğer adıyla kurumsal kredinin faiz oranları ile ilgili ön bilgi araştırma yapma yaparak faiz oranlarını karşılaştırma ihtiyacı duyarlar. Ticari Krediler farklı türlerde olabilirler

  • spot ticari kredi,
  • rotatif ticari kredi,
  • Teminatlı ticari kredi,
  • Teminatsız ticari kredi,
  • KGF teminatlı ticari kredi,
  • Nakit karşılığı ticari kredi,
  • Akredatif kredisi,

olarak gruplara ayrılmaktadır. Ticari kredi kullanmak isteyenler için bankadan bankaya da ticari kredi faiz oranları değişmektedir. Hatta ticari kredi faizİ oranlarında kişinin kredi notu dahi etkili olmaktadır.

Ticari Kredi nedir?

İşletmelere sermayelerini ve ticaretini desteklemek amacıyla verilen kredilere ticari kredi adı verilmektedir. Bu krediler içerisinde ayrıca borçlu cari hesap alternatifi de bulunmaktadır. Ticari kredilerin faizli geri ödemeli planları ticari kredi çekmeden banka tarafından size kredi teklifi olarak iletilmektedir. Bu ticari kredi sonucu elde edilen nakdi ya da gayri nakdi finansmanın tamamı işletmede kullanılmak amacı ile alınmıştır.  Ticari krediler sadece işletmelere özel tahsis edilmiştir. Kobi kredileri genelde mal alımı, iş yeri yenileme, taşınma, ihaleye katılma, demirbaş alımı yapma, lojistik ağ kurma gibi nedenler ile kullanılabilmektedir.

Ticari krediler nakdi ve gayri nakdi olmak üzere 2’ye ayrılmaktadır. Nakdi kredi likit para ihtiyacını karşılamak amacıyla verilmektedir. Eşit taksitli verilen taksitli esnaf kredisi nakdi kredi için bir örnek olabilir. Bu ticari kredi türü orta vadede karlılığını kontrol altında tutabilen esnaflar tarafından tercih edilmektedir. Küçük ölçekli esnaf kredisi için de ticari kredi tercih edilmektedir. Gayri nakdi olarak alınan kredi türüne ise teminat mektupları bir örnek oluşturmaktadır. Bu Ticari krediye mal alımında ya da ihaleye katılma gibi nedenler ile kullanımı sağlanmaktadır.

Ticari Kredi Faizleri

Ticari kredi için faizler alınacak kredi miktarına göre değişiklik göstermekle beraber farklı konular da ticari kredi faizini etkiler. 50 bin lira tutarında alınacak olan kredi için 36 ay vade belirleyen esnaf 1. 25- 1.50 arasında faiz oranı ile karşılaşabilmektedir. Bu oranlar dönemsel olarak bankadan bankaya değişmektedir. Devlet bankaları daha düşük oranlarda faiz uygulayabilmektedirler. Devlet bankaları olarak Ziraat bankası kurumsal kredisi, Halkbankası kurumsal kredisi, İş bankası kurumsal kredisi ve Vakıfbank kurumsal kredileri örnek gösterilebilir.50 bin lira yerine 30 bin lira kredi kullanmak isteyen biri yine 36 ay vade ile 1, 29 faiz oranı ile karşılaşabilir.

Vakıfbank 1, 29 faiz oranı uygularken ticari krediler için Yapı Kredi bankası 1, 55 kredi faiz oranı isteyebilmektedir. Garanti Bankası ticari kredi faiz oranı ise 1, 94 oranına kadar faiz uygulayabilmektedir.

Ticari Kredi Çekme

 Ticari kredi kullanabilmek için gerekli şartların arasında işletmenizin olması ilk şarttır. Genelde ticari krediler için gerekli şartlar bankadan bankaya değişiklik göstermektedir. Fakat ticari bir kredi kullanmak için işletme sahibi olmazsa olmazlar arasında bulunmaktadır. Küçük ya da orta ölçekli bir iş yeri için ticari kredi kullanılabilmektedir. Yeni bir iş yeri açmak isteyenler de kosgeb destekli ticari kredi kullanabilirler.

Ticari kredi kullanmak isteyenlerden istenen evrakları konusunda diğer yazımıza bakabilirsiniz. Ticari kredi başvurusu yapan şirket yetkilisinden kişisel evraklarda talep edilebilmektedir. Elbette bankalar ticari kredi başvurunuz sırasında şirketinizin kurumlar vergisi beyannamesi, vergi dairesi borç durumu ya da sgk borçluluğunuz gibi detaylı bilgi talep edebilirler. İş yerinin bağlı bulunduğu odaya ait üyelik belgesi, vergi levhası gibi belgeler Kobi kredisi için istenmektedir.

Ticari Kredi Ödeyememe Durumu

Her kredide olduğu gibi ticari krediler için de ödeme yapılamama gibi bir durum söz konusu olabilir. Böyle durumlar için bankalar kredi kullanma aşamasında teminat isteyebilirler. Bankalar kullanaıcak şirketin kredi puanına göre teminat istemeleri durumunda krediyi garanti altına almak için bazen makine , gayrimenkul veya şahsi kefalet alabilir. Bazı durumlarda çek teminatı, senet ya da gayrimenkul ipoteğini teminat olarak kabul edilir. Esnaf tarafından ödenemeyen kredilerde banka esnafa yeni bir kredi ödeme planı hazırlayabilmektedir. Refinansman da denilen bu yöntem bankalar tarafından pek tercih edilen bir yöntem olmasa da alacaklı oldukları şirketin faaliyetlerine devam edebilmesi adına yapabilirler. Hala kredi ödenemezse bu defa banka teminatlar ile birlikte gerekli hukuki işlemleri devreye sokabilirler. Genelde banka ile ticari kredi kullanımı yapan işletme ile anlaşma yoluna gitmesi tercih edilmektedir.

Ticari Kredi Yapılandırma

Ticari Kredi yapılandırma kredi ödeyenler için sağlanan kolaylıktır. Genelde vade uzatma veya tekrar yapılandırma şeklinde yapılabilir. Bu şekilde kullanılan ticari kredinin faizlerini iyi kontrol etmek gerekir. Ticari kredi yapılandırma taksit sayısı ve ödenecek ticari kredi faiz oranları kredi veren bankaalr arasında karşılaştırılmalı ve karar verilmelidir. Ticari kredi taksit sayısının artacak olması krediye ödenen faizin de artmasına sebep olacaktır. Elbette ticari kredi aylık ödenen taksit rakamı düşecektir. Genelde ticari kredi kullanalar ödemekte zorluk çektikleri krediler için yapılandırma uygulaması istemektedir. Son yıllarda KGF kredisi adıyla devlet destekli verilen ticari kredilerde teminat karşılığı beklenmeden bankalardan ticari kredi çekme imkanı tanınmıştır.

Esnaf kredisi, ticari kredi, kurumsal kredi ya da Kobi kredisi gibi farklı isimler ile anılan kredilerin hepsi işletmeler için kullanılmaktadır. Bazen devlet destekli düşük faiz ile de bu kredi verilmektedir. Bu krediler bazen ilk yıl geri ödemesiz olabilir. Sonraki yıllarda ticari krediyi faizi ile birlikte ödeme imkanı ortaya çıkmaktadır. Böylece ticari kredi ödemesi kolay bir şekilde yapılmaktadır.